Het is duidelijk dat deze twee problemen erg op elkaar lijken en toch heel verschillend zijn. Een analyse van uw hoofdhuid en de wortels van uw haar zal duidelijk maken wat u overweldigt en ons in staat stellen u de juiste verzorging en/of producten aan te bieden. Het is ook belangrijk om u erop te wijzen dat deze twee problemen voorafgaande tekenen kunnen zijn van min of meer significant haarverlies en zelfs alopecia en dat een een slechte keuze van de gebruikte producten kan de situatie zelfs verergeren. Hieronder vindt u wat informatie over de werking van de zweet- en talgklieren.
In tegenstelling tot de talgklieren zijn zweetklieren kleine, geïsoleerd liggende klierlichamen die niet met de haarfollikel verbonden zijn (uitzondering: apocriene zweetklieren, ook geurklieren genoemd). Het secretiemechanisme is exocrien, d.w.z. de klier vormt een afscheidingsproduct en sluist dit zonder verandering van de celstructuur in het uitvoerkanaal en van daaruit naar het oppervlak (poriën). Zweet is samengesteld uit: • Ca. 98% water • De resterende 2 % is natriumchloride, kaliumzouten, ureum, urinezuur, vetzuren, melkzuren, urokaninezuur, amino- zuren, creatine en ammoniak. Enkele van deze substanties kunnen bij overmatige zweet- klierproductie een negatieve uitwerking hebben op de hoofd- huid. In tegenstelling tot de talgklieren is de zweetkliersecretie in aanzienlijke mate afhankelijk van het vegetatieve zenuw- stelsel. Er zijn vele verschillende oorzaken voor transpireren:
De mens transpireert bij inspanning, opwinding, bij hoge buitentemperaturen of bij ziekte (griep). Telkens komt zweet- secreet op de hoofd- huid, dat de aanwezige huidtalg beter verspreidt en het haar snel sliertig laat lijken. Haar dat er reeds enkele uren na de haarwassing of binnen een dag sliertig uitziet, kan een aanwijzing zijn voor sterke transpiratie op het hoofd. Niet alleen vanwege het esthetisch aspect is overmatige zweetklierproductie problematisch, maar ook met het oog op de haarkwaliteit, aangezien de met zweet afgescheiden agressieve bestanddelen de hoofdhuidfuncties, d.w.z. de haargroei, kunnen belemmeren.
Copyright © 2021 FINAL TOUCH - All Rights Reserved.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.