De hydrolipidbelaag
van de hoofdhuid wordt gevormd uit de afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren. De evenwichtige hydrolipidelaag houdt de hoofdhuid soepel, beschermt tegen nega- tieve invloeden van buitenaf en bewaart de natuurlijke microbenflora. Bovendien zorgen de door kammen en borstelen op het haar komende afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren voor de nodige soepelheid van het haar. Een overmatige kliersecretie verandert het biologisch evenwicht van de hoofdhuid. Kwantiteit en kwaliteit van de hydrolipidelaag worden aangetast. Teveel vet en zweet laten het haar snel ‚sliertig‘ lijken en het abnormale hoofdhuidmilieu maakt de hoofdhuid gevoelig voor irritaties. Typische symptomen van een vette hoofdhuid zijn jeuk, geïrriteerde huidgebieden en schilfervorming door de overmatige vermeerdering van de microben die roos veroorzaken. In het uiterste geval kan zelfs haaruitval optreden.
Met name bij overmatige zweetkliersecretie heeft de kwaliteit van het haar te lijden door de agressieve bestanddelen van het afscheidingsproduct van de zweetklieren. Het haar kan fijner worden, de haarvormende cellen raken vermoeid en behalve het esthetisch probleem treden ook nog haargroei- stoornissen op.
De talgklier
vormt in het kader van de natuurlijke hoofdhuidfunctie voort- durend nieuwe ‚vetcellen‘. Deze rijpen en slaan lipiden op. Wanneer het rijpingsproces voltooid is, springen deze open en gieten hun sebum (talg, vet) in de klieruitgang die in het bovenste derde deel van de haarfollikel uitmondt. Sebum is een mengsel van verschillende vetten en celresten en komt door de follikel aan het huidoppervlak.
De talgklier wordt hormonaal gestimuleerd.
Androgene hormonen (testosteron), die in de omgeving van de talgklieren komen (doorbloeding, stofwisseling van de huid), worden daar door 5-alpha-reductase (een lichaamseigen substantie), die zich in de omgeving van het doelorgaan – in ons geval de talgklier – bevindt, zogezegd geactiveerd:
Testosteron ➛ 5 alpha reductase ➛ dihydrotestosteron
Het testosteron is eerst niet zo actief. Pas door de 5-alpha- reductase wordt het omgezet in dihydrotestosteron.
Dihydrotestosteron is de zeer actieve vorm van het andro- gene hormoon. Deze zeer actieve vorm stimuleert dan in de talgkliercellen de lipogenese (vet-/talgopbouw).
Kortom: testosteron wordt door 5-alpha-reductase omgezet in een zeer actieve vorm. Daardoor krijgen de vetvormende cellen een sterk stimulerende impuls. De vetvorming wordt verhoogd.
Voor een vermindering van de vetvorming moet de 5-alpha- reductase geremd worden, zodat minder actief dihydrotestosteron aanwezig is en zodoende de prikkel op de talgklierproductie verminderd wordt.
Copyright © 2021 FINAL TOUCH - All Rights Reserved.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.